Air0:n Hanna Liljapelto (DI) vieraili Talon Ääni -podcastissa helmikuussa 2024. 

Talon Ääni -talotekniikkapodissa käsitellään alan ajankohtaisia asioita asiantuntijavieraiden kanssa. Juontajina Rosa-Linnea Pääsky ja Hamed Ahmadi. 

Jakso “Puhdasta sisäilmaa” vastaa yleisimpiin kysymyksiin ilmanpuhdistukseen liittyen:

• Mikä on ilmanpuhdistin?
• Millaisissa tilanteissa ilmanpuhdistus on tarpeen?
• Miten ilmanvaihto huomioidaan ilmanpuhdistimien määrässä ja sijoittelussa?
• Mitä kannattaa huomioida kun valitsee sisäilmanpuhdistinta? 

Talon ääni podissa Hanna Liljapelto

Hanna Liljapelto kertoo Air0-ilmanpuhdistuksesta; vuokramallista, älykkäästä etäohjattavasta sisäilmanpuhdistuksesta, ilmanpuhdistimien suomalaisesta designista ja patentoidusta Air0-teknologiasta. Jaksossa kuullaan myös mm. miksi ilmanpuhdistuslaitteen itsessään tulee olla tiivis. 

Ilmanpuhdistustarpeet vaihtelevat sisäilmaongelmaisista kohteista virustorjuntaan. Esimerkiksi aiemmin herkistyneille hankitaan työhuoneeseen sisäilmanpuhdistin tai väistötilaa odotellessa voidaan ilmanpuhdistuksen avulla pitää tilat kuitenkin toiminnassa. Ilmanpuhdistus on lähes aina käyttöä turvaava, väliaikainen toimenpide jonka käyttöaika on kuukausista vuosiin. Virusturvan näkökulmasta, silloin kun työnantaja haluaa pitää työntekijät töissä pahimpinakin flunssakausina, voidaan tieteellisesti laskea kuinka paljon tilaa pitää puhdistaa jotta virusturva toteutuu.  

Ilmanpuhdistus on lähes aina käyttöä turvaava, väliaikainen toimenpide jonka käyttöaika on kuukausista vuosiin.

Jos tiedetään käyttötarkoitus eli halutaanko puhdistaa hiukkasia vai kaasuja, se kannattaa ottaa huomioon ilmanpuhdistimen valinnassa. Puhdistimen valintaan vaikuttaa myös tila, onko kyseessä esimerkiksi hiljaisen työskentelyn tila jolloin äänitason tulee olla maltillinen – mutta puhtaan ilman tuoton silti riittävä vaikka puhallin on pienemmällä teholla. Etähallittavat Air0-ilmanpuhdistimet voidaan ajastaa esimerkiksi niin että aamulla, pari tuntia ennen ihmisten saapumista tehdään tehohuuhtelu eli laite käy suurimmalla tehollaan. 

Myös laitteen koko on hyvä huomioida  – pienessä laiteessa myös suodatinpinta-ala on pieni ja suodattimet tukkeutuvat nopeasti. On tarpeen myös vaatia kolmannen osapuolen testitulokset ja tarkistaa että puhtaan ilman tuottomäärä on selkeästi ilmoitettu. 

Keskustelussa pureudutaan myös laitteen sijoitteluun johon mm. ilmanvaihto sekä poisto- että tuloilmakanavien sijainti vaikuttavat. Jotta ilmanpuhdistus voi toteutua oikein, tulee koko huoneen ilman kulkea ilmanpuhdistimen läpi kaksi kertaa tunnissa. Silloin kun valitaan liian pieni tai tehoton laite, tarpeeksi hyvään lopputulokseen ei mitenkään voida päästä. 

On tarpeen myös vaatia kolmannen osapuolen testitulokset ja tarkistaa että puhtaan ilman tuottomäärä on selkeästi ilmoitettu. 

Hanna korostaa, että kotimaisena ilmanpuhdistinvalmistajana Air0 pyrkii aina faktaan ja läpinäkyvään viestintään. Myös kaupallisen toimijan on pystyttävä todistamaan väittämät tutkimustiedolla ja ohjaamaan puolueettoman tiedon äärelle.

Jaksossa keskustellaan myös Air0:n ilmanpuhdistimista tutkimuskäytössä E3-projektissa  jossa mukana on mm. VTT ja THL.  Tässä tutkimuksessa saatiin lupaavia tuloksia kun ilmaa puhdistettiin päiväkodeissa. Alustavien tulosten mukaan lasten sairastavuus väheni lähes 30%.

Kuuntele tästä Talon Ääni, ”Puhdasta sisäilmaa” -jakso:

”Puhdasta sisäilmaa” on kuunneltavissa palveluista:
Podimo, Spotify, Apple Podcasts ja Google Podcasts

Talon ääni -podia voit seurata myös: 

LinkedIn: Talon Ääni podcast
Instagram: talonaani_podcast 

Kuuntele myös Sisäilmapodin jakso: ”Hyvä ilmanpuhdistin”