Haastattelussa teollinen muotoilija Kai Asikkala

Air0ilmanpuhdistimien design on uniikkia ja erottuvaa. PURE ja smAIRt –ilmanpuhdistimet suunnitellut Kai Asikkala kertoo työstään teollisena muotoilijana ja valaisee ilmanpuhdistinsuunnittelun erityispiirteitä.

Toimit teollisena muotoilijana. Mitkä ovat suunnittelusi lähtökohdat ja ohjenuorat joita haluat seurata? 

Taustalla varmasti vaikuttavat Bauhaus-koulukunnan ja Walter Gropiuksen sadan vuoden takaiset opit sekä Kaj Frankin ajatusmallit. “Form Follows Function” on johtoajatukseni enkä oikein osaa muunlaisista, esimerkiksi dekoratiivisista lähtökohdista edes työskennellä. 

Muotoilu on arvo sinänsä, mutta sitä mitataan lähinnä toimivuudella, tuotantoystävällisyydellä – tänä päivänä myös ekologisuudella. Energiakulutus, kierrätettävyys, ja koko elinkaaritarkastelu kuuluvat oleellisena osana jokaiseen vastuulliseen suunnitteluprojektiin. 

Muotoilija Kai Asikkala on suunnittellut Air0:n smAIRt600 ja PURE600-ilmanpuhdistimet. Suunnittelun johtoajatuksena on ollut ”Form follows function” eli muotoilu tukee laitteen toimintaa. 

Olet suunnitellut Air0:n smAIRt ja PURE-ilmanpuhdistimet. Mitä kaikkea työhösi niiden parissa sisältyi?  

Työni alkaa aina eri alueiden vaatimusten kartoituksesta. Ilmanpuhdistimissa on haasteellista korkeajännitetekniikkaa, mekaniikkaa, vaihtosuotimia yms. Jokaiselle näistä on rajoituksia ja vaatimuksia esimerkiksi sijoittelun ja ylläpidon suhteen. Siksi etenkin alkuvaiheessa eri alojen asiantuntijat ovat korvaamattomia.  

Oma tapani on skissailla ja käydä keskusteluja vähän joka suuntaan. Työn edetessä, joskus jopa aika aikaisessa vaiheessa, osapuoliksi tulevat mukaan myös muut ammattilaiset kuten komponenttivalmistajat. Air0:n projekteissa esimerkiksi puuseppä, verhoilija ja ohutlevyosaaja. 

Usein paljon tekniikkaa sisältävissä tuotesuunnitteluprojekteissa muotoilu kytkeytyy yhteneväksi osaksi mekaniikkasuunnittelua. Kaikkien puhdistimien suunnittelussa mekaniikkasuunnittelija Jari Sinkko on ollut läheisin työparini.  

Mitä erityistä juuri ilmanpuhdistimen suunnittelussa tulee ottaa huomioon? 

Kun alussa itse kartoitin kilpailijoiden tuotteita, päällimmäisenä nousivat esiin utopistiset lupaukset joilla “onnettomia purkkeja” myytiin. Kyllä kai ilmanpuhdistimenkin kohdalla on tärkeintä, että tuote tekee sen mitä lupaa!  

Tästä päästäänkin siihen, mitä ilmavirran vaatimia kanavia, fyysisiä mittoja, ynnä muita laitteessa tulee olla, jotta sen funktio toteutuisi. Tämä on tärkeää, sillä väärät ratkaisut saattavat johtaa esim. hyötysuhteen laskuun, generoida turhaa ääntä, tehdä ylläpitohuollosta vaikeaa tai rajoittaa tuotteen sijoittelua tilaan. 

Oma lukunsa on korkeäjännitelaitteen vaatimukset, ennen kaikkea mekaniikkasuunnittelun puolella, mutta myös materiaalivalintojen ja huoltoystävällisyyden näkökulmasta. 

Air0 pitää tärkeänä, että ”muoto tukee teknologiaa” eli ilmanpuhdistin on paitsi parhaalla mahdollisella tavalla toimiva, myös ulkonäöltään sellainen että se sopii vaativampaankin ympäristöön. Miten tämä mahdollistui näiden tuotteiden kohdalla?  

Tuotteilla on oma kokonsa ja niiden tulee olla tietysti oikein sijoiteltuna tilaan, jonka ilmaa puhdistetaan. Tällöin tuote ei saa olla ilmeeltään hallitseva ja päällekäyvä. Parhaimmillaan puhdistin on huomaamaton, mutta samalla kestää tarkkaakin lähempää tarkastelua.  

Myös puhdistimen imu- ja puhalluskanavien mitoitus, suuntaukset ja etäisyydet toisistaan tulee huomioida niin, että toiminnallisesti päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. 

Erilaisten tilojen interiöörisiä vaatimuksia ajatellen, tuoteperheessämme onkin eri kapasiteetin tuotteita, mutta myös eri materiaalivalintoihin nojaavia malleja. Tilaoptimoinnin näkökulmasta myös värivaihtoehtojen määrä on runsas.

Tiiminne työ on saanut myös julkista tunnustusta kun PURE600-ilmanpuhdistin palkittiin Plootu Fennica -ohutlevykilpailussa 2022 muotoilusarjan kunniamaininnalla.
Tuomaristo kommentoi: 
”Sisäilmanpuhdistimessa on tavanomaisesta poikkeavia vaikeahkoja muotoja, joissa on rohkeaa ohutlevyllistä haasteen ottamista. Tuotteen toiminnallisuus on vaikuttava ja ohutlevypinnat ovat helposti puhdistettavissa. Kolmijalkainen ja ylöspäin kapeneva muoto on erittäin haastava tehdä. Toisaalta siinä optimoituu tilankäyttö, tukevuus ja toimiva painopiste.”  Kuulostaa siis siltä että olette todella haastaneet itseänne ja toisianne suunnittelu- ja valmistusprosessin aikana. Mikä tässä oli itsellesi mieleenjäävintä tai haaste jonka voittamisesta koitte erityistä ylpeyttä?

Tuossa projektissa ohutlevytekniikan mahdollisuuksia hyödynnettiin pidemmälle, mitä alkuvaiheessa uskallettiin edes odottaa. Homma jalostui vauhdilla skisseistä toteutuskelpoisiksi ratkaisuiksi. Tästä erityinen kiitos kuuluu Jari Sinkolle, joka vastasi mekaniikkasuunnittelusta, ja Stremet Oy:lle, jonka palautteen avulla ratkaisut saatiin tuotannon konekannalle sopiviksi.  

Jarin rooli on ollut tietysti aivan keskiössä myös muiden mallien kehityksessä. Ilman Jarin ammattitaitoa, laaja-alaista kokemusta ja huikeaa ongelmanratkaisukykyä emme olisi kyenneet tekemään näin laadukkaita puhdistimia. 

Tutustu tarkemmin Air0-ilmanpuhdistimiin. 

PURE600-ilmanpuhdistimelle kunniamaininta Plootu Fennica –kilpailussa.