Viimeaikaisten tutkimustulosten mukaan ilmanpuhdistus voi auttaa taistelussa koronavirusta vastaan. Uusimpien tietojen mukaan koronavirus voisi tarttua ilmateitse, ja pysyä tarttuvana jopa kolme tuntia. Tehokas ilmanpuhdistus poistaa ilmasta hiukkasten lisäksi myös virukset, ja voi siten tarjota lisäturvaa koronavirusta vastaan. 

Koronavirus voi säilyä ilmassa jopa useita tunteja

Tutkimusryhmät ympäri maailmaa tutkivat koronaviruksen eri ominaisuuksia, ja viruksen säilymistä tarttuvavana myös ilmassa. Suomessakin on yli 30 hengen poikkitieteellinen tutkimusryhmä valjastettu tämän asian tutkimiseen.

Uusimmat tutkimustulokset osoittavat, että virus voisi pysyä ilmassa tarttuvana jopa kolme tuntia. Väitettä tukevat myös ensimmäiset käytännön kokemukset, joissa tartuntoja on ilmennyt ilman kontaktia oireileviin ihmisiin. Myös Maailman terveysjärjestö WHO on antanut terveydenhoitoalalle suosituksen käyttää varotoimenpiteitä ilmatartuntoja vastaan.

Aiempaan tietoon verrattuna ilmateitse tarttuva virus aiheuttaa uudenlaisen uhan työpaikoille, asiakkaille ja muille sisätilojen käyttäjille. Riski korostuu erityisesti terveydenhuollossa, sekä kriittisten alojen asiakaspalvelussa, kuten apteekeissa ja ruokakaupoissa.

Coronavirus

Virusten puhdistus ilmasta

Virukset ovat kooltaan äärimmäisen pieniä hiukkasia, tyypillisesti läpimitaltaan noin 100 nanometriä tai pienempiä. Pienen kokonsa ja massansa vuoksi ne eivät matkaa ilmassa yksin vaan kiinnittyneenä toisten hiukkasten pinnoille. Nämä hiukkaset ovat vaihtelevia kooltaan, tyypillisesti alle 5 mikrometriä halkaisijaltaan. Mitä pienempi hiukkanen, sitä pidempään se leijailee ilmassa. Pyydystämällä ilmasta hiukkaset voidaan siis pyydystää myös virukset. Mikäli ilmanpuhdistin käyttää epäorgaanisia suodattimia ja virus tarttuu niiden pinnalle virus kuolee ravinnon puutteeseen joidenkin tuntien tai viimeistään päivien aikana.

Millainen ilmanpuhdistus toimii viruksia vastaan

Ilmaa voidaan tehokkaasti puhdistaa vain kierrättämällä sitä jatkuvasti ilmanpuhdistimen läpi. Ilmanpuhdistimien tehoa ja toimivuutta vertaillessa kaksi tekijää nousee avainasemaan;

1) Ilmanpuhdistimen täytyy tuottaa riittävästi puhdasta ilmaa.

Teknisesti tämä tarkoittaa, että sekä suodatustehokkuuden että ilmavirran täytyy olla korkeita, jolloin lopputulemana on erittäin suuri puhtaan ilman tuotto (eng. Clean Air Delivery Rate, CADR). Yksinkertaistettuna, vain ilma joka kulkee puhdistimen läpi, voidaan puhdistaa. Edes korkein suodatustehokkuus ei yksin auta, mikäli vain osa huoneen ilmasta läpäisee suodattimet. Yleisesti ottaen koko huoneen ilma pitäisi puhdistaa vähintään kaksi kertaa tunnissa.

2) Ilmanpuhdistimen täytyy puhdistaa ilmasta tehokkaasti kaikki hiukkaskoot, mukaan lukien myös kaikkein pienimmät ultrapienet hiukkaset.

Eri hiukkaskokojen erotuskyvystä on erittäin suositeltavaa pyytää kolmannen osapuolen testitulokset nähtäväksi. Suodatustehokkuuden tulisi olla korkea myös alle 0,3 mikorometrin kokoisille hiukkasille.

Air flow x filtration efficiency = the amount of clean air per hour

Todistetusti tehokasta ilmanpuhdistusta Air0:lta

Air0-ilmanpuhdistimet on kehitetty ja valmistettu Suomessa, ja niiden puhtaan ilman tuotto ja suodatustehokkuus on testattu VTT:n toimesta. Patentoitu smAIRt®-teknologia yhdistää mekaanisen ja sähköisen suodatuksen uniikilla tavalla. Tuloksena on erittäin paljon puhdasta ilmaa. Air0-ilmanpuhdistimilla on erittäin korkea puhtaan ilman tuotto myös ultrapienille hiukkasille. Siten ne voivat tarjota lisäturvaa myös koronavirusta vastaan.

Tutustu tarkemmin Air0-ilmanpuhdistimiin sekä palvelukonseptiimme.

Effective air purification against coronavirus from Air0