Case-esimerkki: smAIRt®-ilmanpuhdistus ja ilmanlaadun mittaaminen

Tiivistelmä

Tässä case-esimerkissä tarkasteltava asiakas on metallintyöstöä tekevä yritys, jonka toimisto- ja tuotantotilat sijaitsevat samassa rakennuksessa. Yritys halusi tutkia, ja havaitun tarpeen myötä myös korjata, mahdollisen sisäilmaongelman toimistotilassa.

Air0 toimitti asiakkaalle tarvittavat palvelut; sisäilmanlaadun monitoroinnin sekä sisäilmanpuhdistuksen.

Aluksi sisäilmanlaadun lähtötilanne kartoitettiin Air0:n monitorointipalvelun avulla. Kartoitus osoitti sisäilmassa vakavia ongelmia, minkä johdosta Air0:n smAIRt®-ilmanpuhdistus asennettiin toimistotilaan. Jatkuvaa sisäilmanlaadun monitorointia jatkettiin myös puhdistuksen aikana.

Alla olevassa kuvaajassa on esitetty mittaustulosten yhteenveto, joka summaa smAIRt®-ilmanpuhdistuksella saavutetut erinomaiset tulokset (oikeanpuoleiset palkit) verrattuna lähtötilanteeseen (vasemmanpuoleiset palkit, ei puhdistusta). Tuloksissa keskityttiin tarkastelemaan aikoja, jolloin työtilat ovat käytössä eli arkipäivisin klo 6:00 – 18:00.

Kuva 1. Ilmanlaadun mittaustulosten yhteenveto; palkit vasemmalla kuvaavat ilmanlaadun tason jakaumaa ennen ilmanpuhdistuksen aloittamista, palkit oikealla kuvaavat ilmanlaadun tason jakaumaa ilmanpuhdistuksen aikana. Vertailussa otettiin huomioon työajat maanantaista perjantaihin klo 06-18. 

Ongelma

Huoli sisäilmanlaadusta case-yrityksessä nousi esiin toimiston henkilöstön toimesta. He alkoivat pohtia, mahtavatko tuotannon prosesseissa syntyvät pienhiukkaset kulkeutua myös toimiston puolelle. Koska nämä hiukkaset voivat olla äärimmäisen pieniä, ne pystyvät tunkeutumaan keuhkoihin ja jopa verenkiertoon saakka, aiheuttaen vakavan terveysriskin henkilöstölle.

Alkukartoitus Air0:n sisäilmanlaadun monitoroinnilla

Ongelman todentamiseksi toimistoon asennettiin Air0:n ilmanlaadun monitorointipalvelu ilmanlaadun jatkuvaa mittausta varten. Monitorointi paljasti toimistossa piilevän sisäilmaongelman. Työaikoina (maanantaista perjantaihin klo 6:00 – 18:00) ilmanlaadun raja-arvot ylittyivät merkittävästi jokaisena päivänä.

Työajat ovat selvästi nähtävissä alla esitetyssä ilmanlaadun mittausdatassa. Sen perusteella voidaan todeta, että tuotannon prosessit ovat todennäköinen ja merkittävä syy toimistoilman huonoon laatuun. Sisäilmanlaatu oli huono jopa 30% työajasta.

Kuva 2. Ilmanlaadun mittaustulokset alkukartoituksessa. Työaikoina (maanantaista perjantaihin klo 6:00 – 18:00) ilmanlaadun raja-arvot ylittyivät merkittävästi jokaisena päivänä.

Ratkaisu turvalliseen sisäilmaan – Air0:n  smAIRt®-ilmanpuhdistus

Mittaustulokset osoittivat, että työaikoina sisäilmanlaatu oli hälyttävällä tasolla. Työskentelyolosuhteiden turvallisuutta lähdettiin parantamaan asentamalla toimistotiloihin Air0:n smAIRt®-ilmanpuhdistus. Sisäilmanlaadun monitorointia jatkettiin tulosten varmistamiseksi.

Työajat ovat edelleen selvästi nähtävissä alla esitetyssä ilmanlaadun mittausdatassa. Mittaushuiput pysyvät nyt kuitenkin lähes kokonaan hyvällä tai kohtalaisella tasolla. Ilmanpuhdistuksen aikana sisäilmanlaatu onkin suositellulla tasolla jopa 97% työajasta, mikä on merkittävä parannus lähtötilanteeseen.

Kuva 3. Ilmanlaadun mittaustulokset Air0 ilmanpuhdistuksen aikana. Tuloksista on nähtävissä selkeä tason alenema hiukkasille, ja työaikoina ilmanlaatu saatiin lähes kokonaan terveelliselle tasolle. 

Mittaustuloksissa on edelleen nähtävissä myös muutamia korkeampia piikkejä. Nämä piikit ilmanlaadussa syntyvät todennäköisesti ihmisten kulkiessa toimistosta sisään ja ulos, jolloin hiukkasia pääsee toimistoon hetkellisesti huomattavasti isompi määrä avonaisen oven takia. Sensorointi havaitsee nämä hiukkaset ennen kuin niitä on ehditty puhdistaa ilmasta. Yksittäiset piikit ovat kuitenkin lyhytaikaisia ja niitä ilmenee harvoin, jolloin ne eivät muodosta merkittävää terveysuhkaa henkilöstölle.

Yhteenveto

Case-esimerkki osoittaa Air0 puhtaan ilman järjestelmän edut. Asiakkaan sisäilmaongelma pystyttiin aluksi todentamaan Air0 sisäilmanlaadun monitorointipalvelulla. Tämän jälkeen ilmanlaatu toimistossa saatiin korjattua hyvälle tasolle Air0 smAIRt®-ilmanpuhdistuksen avulla. Puhdistuksen tulokset voitiin todentaa jatkamalla sisäilman monitorointia. Ilman vastaavaa kokonaisratkaisua sisäilmanlaadun lähtötasoa ja korjaavien toimenpiteiden tuloksia ei voida varmuudella todentaa.

Air0:n kokonaisratkaisu paransi case-esimerkissä sisäilman laatua ja siten työolosuhteiden turvallisuutta merkittävästi.